Як подати заяву в РАЦС? Тернопільський РАЦС і його робота.

Як подати заяву в РАЦС? 
Тернопільський РАЦС і його робота.

Досить часто на весільних сайтах можна побачити таку фразу: «Весілля починається з… (запрошення, тамади, фотографа і т.д.)». Не правда! Весілля починається з подачі заяви до РАЦСУ. Тому що, тільки тоді пара отримує статус нареченого і нареченої.
Перед тим, як іти до відомої всім установи виникає безліч питань. В цій статті ви знайдете відповіді на них.

Коли нам йти?
Перш ніж йти в РАЦС потрібно визначитись з датою. Визначились? Ні, ще не йдемо. Пишемо список ресторанів (кафе чи барів) в яких ви бажаєте проводити весілля і вибираємо місце проведення. Не забудьте дати завдаток (зазвичай це ціна оренди залу). Дуже добре, якщо ви знайдете місце проведення саме на обрану вами дату. Зазвичай такі пошуки закінчуються зміною дати весілля, оскільки деякі з ресторанів розписані аж до жовтня. Коли місце обрано, тоді і можна йти в РАЦС. Тільки не затягуйте! Заяву подати ви зможете, а от обрати потрібну годину розпису не завжди.

Коли РАЦС працює?
Для того, щоб подати заяву на одруження потрібно приходити з вівторка по п’ятницю з 9 до 13 години. Понеділок не прийомний день. Неділя – вихідний. В суботу приймаються інші види заяв від громадян. Такий розпорядок роботи існує від початку 2013 року. В будь-якому випадку існують контактні телефони. Можна взнати будь-яку інформацію.
Що потрібно мати з собою?
Головне це паспорти. Без них нікуди. Ну і якщо хтось перебував у шлюбі до того, необхідно мати документи про розірвання шлюбу. Якщо у вас якась інша ситуація то Сімейний кодекс України вам  в поміч. Там все зрозуміло написано і немає сенсу оплачувати дорогі консультації юриста.

Як проходить процедура?
  • 1.       Ви з паспортами йдете в кабінет № 1*. Якщо побачите велику чергу, не лякайтесь. Запитайте, хто на подачу заяв на одруження і ставайте в чергу. Якщо таких немає сміло можете заходити в кабінет і запитати. Кабінет досить великий, там сидить близько 6-7 працівниць і можливо саме та, яка вам потрібна сидить без відвідувачів.
  • 2.       Віддаємо паспорти приємній  молодій дівчині. Вона сама заповнює заяву на комп’ютері за лічені хвилини. Запитує дату, час і спосіб одруження. Ви можете просто прийти і розписатись в тому самому кабінеті або замовити урочисте проведення церемонії.
  • 3.       Узгоджуємо час проведення розпису.
  • 4.       Отримуємо квитанцію про оплату державного мита і послуг РАЦСУ (0,85 коп + 60 грн). Зверніть увагу, що це плата лише за подання заяви. За 2-3 тижні до проведення розпису  потрібно буде сплатити ще одну сумму вже за цей обряд. І взяти квитанцію і паспорти з собою в день весілля.  Розмір суми буде залежати від обраного вами виду проведення урочистостей.
  • 5.       Йдемо через дорогу в банк і сплачуємо кошти. З отриманою квитанцією повертаємось в РАЦС.
  • 6.       На цей раз вже без черги можем сміливо заходити до тієї самої дівчини, яка приймала заяву.
  • 7.       Віддаємо квитанцію. Ознайомлюємось з текстом заяви, ставимо на ній підписи.
  • 8.       Отримуємо привітання)


Ось і все! 
*Зверніть увагу на те, що даний приклад написано на основі роботи Тернопільського РАЦСу. В іншому місті, можуть бути інші порядки.

І останнє. Головне в цій справі не нервуватись. На протязі підготовки до весілля вам обом знадобиться ще багато нервів. Не варто витрачати їх на початкових стадіях)